Wtorek
31.12.2013
nr 365 (3075 )
ISSN 1734-6827

Hyde Park Corner



Temat: Zakaz wędzenia wędlin

Autor: TOWOJ  godzina: 00:04
Zajefajniste:-)))

Autor: Piotr 30.06  godzina: 00:56
na pohybel !!!

Autor: zygi  godzina: 09:30
Ja i tak będę sobie wędził bo w sklepach nie kupuję a ich decyzje mam w głębokim poważaniu jak oni mnie. Pozdrawiam.

Autor: Trojak  godzina: 10:03
Dym w płynie przysyłają nam ludni "bracia" znad Jangcy- po taniości.

Autor: cypis111  godzina: 10:53
parę mikrogramów dymu olchowego jak się ma do komina sąsiada z zasiarczonego mułu węglowego prosto w moje okna? Będziemy kupowali kiełbasę i do wędzarni , jaki problem?

Autor: wj2000  godzina: 10:58
qqqqqqqqqqqqqqqq azbestu też zakazali używać..............

Autor: Led  godzina: 11:03
Małymi kroczkami zaganiają bydło do zagród przed ubojem:)

Autor: Epaton  godzina: 11:22
W partyzantce nie mamy sobie równych damy radę i z tym .:-) DB

Autor: pięta  godzina: 11:29
A ubój nadal w obracalnych wózkach trwa ......a miał być zakaz . Posumujmy niech sobie gminy żydowskie czy muzułmanie /bo o nich jakoś zapomnieliśmy ! / ubijają rytualnie bo jeść trzeba tylko niech przedstawiciele ich nawet z tytułami profesorskimi nie wypowiadają się publicznie przeciwko łowiectwu .No i żadnego geszeftowego ex portu do ISRAEL goje nie robić Mówiąc o etyce , humanitaryzmie itp. wzniosłych hasłach nie wolno potrzeć tylko na sąsiada u którego się gościnnie żyje i robi interesy trzeba także widzieć swoje nie licujące z XXI wiekiem poczynania z tym ubojem rytualnym albo przejść na kuchnię jarską z dużą zawartością szczawiu . To też jest dobra metoda bo spożywanie dużej ilości szczawiu naraża konsumenta na choroby stawów a to utrudnia z kolei "przemieszczanie " się po kraju takiego konsumenta co ma wiele pozytywnych aspektów DB

Autor: MARS  godzina: 11:37
pięta widziałeś ten ubój czy piszesz dla samego pisania?

Autor: pięta  godzina: 11:54
Kolego MARS nie zadawaj naiwnych pytań ...a co niby konsumują te dwie opisane nacje czy mięso koszerne czy ten szczaw o którym tu przykładowo była mowa ? Nie wierzysz przecież w tę drugą opcję bo jest wysoce niedorzeczna na samym szczawiu ,rzepie i brukwi człowiek nie wyżyje na dłuższą metę .Jeśli nie ma uboju rytualnego to skąd bierze się mięso które z niego pochodzi i takie pytanie /wraz z odpowiedzią / trzeba mi było zadać a nie czy widziałem taki ubój i chyba tyle a może aż tyle z ewangelii miły kolego DB Ps szczawiem , brukwią i pokrzywami zbrodniarze hitlerowscy karmili więźniów w obozach koncentracyjnych i zdjęcia tak zagłodzonych ludzi obiegły cały świat i są przestrogą dla przyszłych pokoleń by nigdy taki proceder się już w cywilizowanym świecie nie powtórzył !Więc i ubój rytualny być musi by można prowadzić normalną kuchnię dla tych którzy z niej korzystają ale na pewno nie powinno to stanowić -podobnie jak prowadzenie gospodarki łowieckiej /czytaj polowanie / źródła gorących polemik i dyskusji szczególnie w prasie brukowej lub głupawych wywiadach radiowo-telewizyjnych bo robi dla jednej czy drugiej strony więcej zła niż pożytku.

Autor: MARS  godzina: 11:56
Wiesz co to jest chociażby import?

Autor: Alej.....  godzina: 11:58
znowu czosnku sie nazarl

Autor: pięta  godzina: 12:10
Jeśli pytasz mnie kol.MARS o import to może dla przykładu teraz krótko i treściwie wskażesz mi kilka krajów z których takowy import koszernego mięsa się do Polski odbywa nie musisz pisać o wszystkich wystarczy kilka przykładów DB Ps bo "sztuczny płynny dym " dla nowoczesnego wędzenia wędlin podobno pochodzi z importu Chińskiego co już wcześniej tu ktoś podał .

Autor: MARS  godzina: 12:22
w większości państw UE oraz EFTA dozwolony jest ubój rytualny bez konieczności ogłuszania zwierzęcia. "W 2010 roku takich uśmierceń zwierząt dokonywano m.in. w Belgii, Bułgarii, Danii, Francji, Niemczech, Grecji, Holandii, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Portugalii. W niektórych krajach - Austria, Finlandia, Słowacja i Estonia - obowiązywały ograniczenia, a bezwzględny zakaz uboju bez ogłuszania obowiązywał w Szwecji, Norwegii i Szwajcarii" (prawo.rp.pl/artykul/1003042.html)

Autor: pięta  godzina: 12:31
No więc jak już tu tę na zielono formułkę podałeś to tylko teraz krótko skąd owo koszernie pozyskane mięso jest do Polski importowane wiesz czy nie wiesz ? Podaj chociażby jeden jedyny przykład tak dla zasady uczestnictwa w dyskusji powiedziało się" A "trzeba powiedzieć" B" Gdybyś jednak nie wiedział zawsze po Nowym Roku można zapytać w Ministerstwie Rolnictwa skąd pochodzi koszerne mięso na naszym rynku wewnętrznym /można bez szczegółów np. nazw zakładów mięsnych etc/ pewnie taka informacja nie jest tajemnicą i jej chętnie udzielą ? Zresztą Ty kolego jako lekarz weterynarii powinieneś lepiej o tym wiedzieć niż ja -masz większe możliwości weryfikacyjne w branży pozdrawiam DB

Autor: MARS  godzina: 12:48
Znajdź sobie innego chłopca na posyłki. Jak żes taki ciekaw to podzwoń po dminach zydowskich czy innych muzułmańskich i popytaj LENIU.

Autor: Led  godzina: 14:39
piętka, najważniejsze, że wiemy i jesteśmy przekonani, że te nasze dziczki, jelonki, bażanty itd. są najzdrowsze i nic ich tuszek nie zastąpi w zdrowej domowej kuchni. Smrodojady wiedzą o tym i zazdroszą.

Autor: Led  godzina: 14:51
Żeby takich informacji udzielono, pewnie musisz wyjąć i pokazać ptaka bez napletka. Jak będę w Wwie zajadę na Pl.Grzybowski 4 i zapytam. Może stryjek ma sad mnie nie zawinie?

Autor: Wojtek  godzina: 15:19
Piersiówki wrócą do łask... a dlaczego? Wspomniany zakaz siłą rzeczy musi dotknąć wszelakiego grilowania i kiełbasek nad ogniskiem m. in. w przerwach w polowaniach. Zatem taki Nemrod przyniesie ze sobą w piersiówce "płynne wędzidło", a ognisko tylko do ogrzania .... się.

Autor: Haluk  godzina: 15:20
Przed zakazem wędzenia (załacznik)

Autor: Haluk  godzina: 15:22
Po wprowadzeniu zakazu wędzenia (załącznik - grudzień 2013 - wyroby własne - dzik z Mazur)

Autor: karin78  godzina: 16:35
Ad.Haluk Ja w ten sam sposób przestrzegam zakaz wędzenia....I zapewniam moja lepsza. Pozdrawiam.

Autor: zygi  godzina: 16:42
Comają robić jak nasze wędliny najlepsze na całym świecie.Trzeba zakazać robienia smacznych i zdrowych a serwować paskudztwa. Pozdrawiam.

Autor: Andrzej-W  godzina: 16:43
Jak większość Kolegów, tak i ja sądzę, że urzędasy z UE mogą mi naskoczyć, jak Majstrowi z kabaretu "...węzykiem Jasiu wężykiem..." :-) Okupanta pod flagą UE mam w czarnej odchłani końcówki układu pokarmowego i dalej będę dymił mięsko ile wlezie!!!

Autor: pięta  godzina: 17:34
Kolego MARS a wydawało się ,ze jesteś człowiekiem wykształconym / co wynikałoby z Twego CV!/a jak wykształconym to i inteligentnym . Nie dosyć ,że nie udzieliłeś odpowiedzi na bardzo proste zadane pytanie ;skąd do Polski importowane jest koszerne mięso jeśli jak twierdzisz w kraju uboju koszernego nie ma /o czym jako lekarz weterynarii powinieneś wiedzieć/ to w dodatku jesteś niezbyt grzeczny powiedziałbym źle wychowany nazywając kogoś publicznie kogo nie znasz i na oczy nie widziałeś LENIEM . Zabrakło Ci argumentów ,że musiałeś użyć tego obraźliwego słowa ? Powinieneś się wstydzić takiego zachowania u Nas na Górnym Śląsku takich ludzi nazywa się "szpagatowymi inteligentami " i chyba jest coś w tym racji .DB Kolego Led bingo za Twój wpis!

Autor: jooopsa  godzina: 18:20
@pięta: Zakaz uboju koszernego wcale nie musi być niekorzystny dla spożywających w Polsce to mięso, jeżeli ewentualne zarobki związane z wprowadzeniem zakazu będą wyższe, niż koszt sprowadzenia mięsa koszernego z zagranicy na użytek własny. By nie napisać wprost (co może być potraktowane jako "antycośtam" lub "teorie spiskowe"), dam taka alegorię: Paflagoński smakosz smoczych jaj (nazwijmy go Dragon Jajec) dostał propozycję: Za lobbowanie za zakazem produkcji smoczych jaj w Paflagonii dostanie od producentów smoczych jaj z Aragornii tysiąc dukatów. Co prawda wtedy sam będzie musiał kupować smocze jaja w Paflagonii drożej, ale że za te 1000 dukatów kupi sobie smoczych jaj do końca życia i jeszcze mu sporo dukatów zostanie - więc wchodzi w taki interes. Ten mechanizm jest dość powszechny. Np. politycy wprowadzający wyższe podatki podwyższają też podatki dla siebie samych - ale per saldo na tym zyskują, bo ich osobiste straty związane z wyższym własnym podatkiem są wielokroć mniejsze, niż zyski pochodzące z pieniędzy, które zostały zabrane w podwyższonych podatkach innym ludziom.

Autor: Led  godzina: 21:58
1kg szynki wieprzowej kosztuje ok. 18zł /mięso surowe/ 1kg szynki sopockiej podobnie /wędlina/ Do czego to prowadzi?