![]() |
Środa
04.04.2007nr 094 (0612 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: udziec z sarny - pilne :) Autor: Alej..... godzina: 08:55 Pieczeń z sarny, mimo wszystko, ma szansę wyjść dobra. Jeśli jej tylko podczas pieczenia nie przesuszymy! W zależnosci od przepisu można naszpikować zamarynowany wcześniej kawałek słoninką ale ... termometr do pieczeni czyni cuda w tym względzie. No, nie da się juz pieczenia zepsuć :)) Przynajmniej ja jestem pod jego wrażeniem ... pełny luzik ... choćby pieczeń miała ze szesc kilo ... Autor: Bogusław godzina: 10:30 U mnie też ustał sie udziec z sarny i teraz właśnie moczy się w marynacie, w sobotę biorę się do pieczenia w całości z kością . A robie to tak od wielu lat po wyjęciu z marynaty wycieram i przy pomocy strzykawki z grubą igłą dokładnie nastrzykuje ciepłym zklarowanym masłem z czosnkiem . Wkladam w rękaw foliowy i do mocno nagrzanego piekarnika po ok 15 min zmniejszam temperaturę do 150-175 stopni i w zależności jak duży udziec to godzinę do 90 minut piekę . Następnie wyłączam piekarnik i mięsko wyjmuję dopiero jak wystygnie. Sprawdzone, jest miękkie soczyste i nie kruszy się , Polecam książkę kucharską reklamowaną w Łowcu autorstwa kol.G.Russaka. Powyższy przepis też pochodzi od niego. Autor: Desperado godzina: 11:51 Zgadza się oczywiście że sarnina to wybitnie chude, a po upieczeniu rzeczywiście zazwyczaj suche mięso. Jest na to rada. Do marynaty dawać oliwę, względnie olej. Przed pieczeniem obsoterować na bardzo, rozgrzanym do granic tłuszczu. Po tym bardować. A tak na marginesie mówiąc. Ja tą kruchość i suchość biorę na plus i pewnego rodzaju niepowtarzalność tego mięsa. POZDR...... Autor: Nemi godzina: 14:23 Desperado - a co to znaczy "bardować" ? Z góry dzięki za odpowiedź pozdrowionka Autor: Bartek79 godzina: 16:33 bardować znaczy obłożyc słoniną choć w przypadku takiego rarytasu jak udziec z sarny trzeba go jeszcze tą słoniną naszpikować. Najlepiej szpikoać słoniną i czosnkiem Autor: Desperado godzina: 22:26 Nemi I masz odpowiedź. Chociarz myślałem że to słowo w porównaniu z soute - rowaniem jest bardziej krajalne. POZDR..... |