Niedziela
04.04.2010
nr 094 (1708 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Pasztet z zająca w cieście, w osnowie z musu z owoców leśnych  (NOWY TEMAT)

Autor: Ksawer  godzina: 01:08
Podaję przepis na fajną, wikwintną przystawkę, choć wymaga on trochę czasu i pracy: Pasztet z zająca - zasadniczo w/g Pana Rusaka. Ciasto : - 4 szklanki mąki (typ 450 -550); - 60 gr drożdży; - margaryna "Kasia" 1 paczka; - 1 szklanka śmietany 18/22%; - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - maliny, jeżyny, żurawiny razem ok 300 gr - agar - 1 łyżeczka; Drożdże rozpuszczamy w śmietanie z cukrem. nie ma porzeby czekać aż "zapracują" . Mąke siekamy z margaryną, dodajemy śmietanę z drożdżami i sól i wyrabiamy gładkie ciasto pdsypując maką. Gdy ciasto jest gładkie, ładnie odchodzi od rąk i blatu, formujemy kulę i chowamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie blendujemy owoce leśne (mogą być mrożone - maliny, jeżyny i żurawiny mrożone lub kandyzowane, wcześniej moczone w gorącej wodzie, ważne by był to towar dobrej jakości), podlewamy paroma łyzkami wody, podgotuwujemy i dodajemy agar w/g przepisu (przważnie 1 łyzeczka na 0,6 litra ). Dosładzamy do smaku. Z ciasta wałkujemy płaty grubości 3-4 mm, wykładamy foremki ( posmarowane wcześniej masłem i przesypane tartą bułką), wkładamy pasztet i zamykamy płatami ciasta od góry - szczelnie. Należy pamiętać o zrobieniu otworów - kominków w wierzchniej warstwie ciasta i posmarowaniu wierzchu rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temp. 160/170 stopni, ok 30- 45 minut w zalezności od wielkości foremek, - palniki góra i dół plus termoobieg.. Po upieczeniu górna warstwa ciasta ma "odejć" nieco od pasztetu zostawiając wolną przstrzeń. Po wystudzeniu pasztetu w cieście wlewamy lejkiem przez kominki tężejący mus owocowy. Do lodówki na 2 godziny. Praktyka pokazuje, że taki pasztet w cieście najlepiej porcjuje się karbowany nożem do pieczywa. Smacznego i DB + Wesołego Alleluja dla wszystkich. Ksawer.