Poniedziałek
14.06.2010
nr 165 (1779 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Pierwsza kiełbasa...??

Autor: mariandzik  godzina: 11:43
Mogę polecić bardzo prosty przepis na początek: 6 kg mięsa bez tłuszczu (łopatka, szynka, schab - im więcej gatunków tym lepiej) 1,5 kg tłustego boczku. Całość pokroić w kostkę, od razu taką jaka wejdzie do maszynki i peklować (jak na opakowaniu peklosoli) min 3 dni codziennie mieszając. Jesli nie zależy Ci na kolorze to może leżeć tylko w soli te 3 dni. Później połowa mięsa bez tłuszczu mielona na sicie typu szarpak, a tłuste i reszta mięsa na sicie o grubych oczkach. Do tego 2 łyżki ziół prowansalskich, pieprz i soli do smaku, no i czosnek, którego daję duuuużo. Jest dobra jako biała i jako wedzona. Smacznego.

Autor: wojtkos  godzina: 17:00
mariandziku na goraco czy na zimno,chodzi o dym no schab schodzi chyba po litewsku.pozdro

Autor: Kukuruźnik_13  godzina: 17:12
Mariandzik Spróbuj pieprz ziołowy zamiast ziół prowansalskich, dodaj majeranek i kilka (na 5 kg powiedzmy 2 kulki ziela angielskiego).