Czwartek
06.12.2012
nr 341 (2685 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: jak zapeklować szynki do wędzenia?  (NOWY TEMAT)

Autor: szeri11  godzina: 12:47
Witam kolegów. Mam pytanko t\j jak w temacie, mam szyneczki z dzikuna i chciałbym je uwędzić,a że będę robił to pierwszy raz....:-) to sami wiecie:-)...Prosiłbym o jakiś sprawdzony przepis tzn.w czym peklować,jak dlugo,i ile wędzić:-) Z góry dziękuje! Pozdrawiam Darz Bór

Autor: kominek  godzina: 18:13
Zrobiłem w/g przepisu Rusaka z ŁP 11. Wyszły świetne. Pozdrawiam

Autor: lupus77  godzina: 19:56
Pekluj na "sucho" i wędzenie. na każdy kg szynki 17 dag soli ( w tym mala domieszka pektosoli) przyprawy jakie lubisz i czosnek( chyba ze nie przepadasz). Dobrze natrzeć i do gara( przydusić kamieniem), co kilka dni przewrócić , nie usuwaj czasem "soku" który się pojawi. Pekluje około 4tyg w zależności od wielkości szynek, jeden dzień odmoczenia i wędzenie , wędzę zimnym dymem 3, 4 dni w dymie olchowym. smacznego i wytrwałości