Czwartek
06.12.2012nr 341 (2685 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: jak zapeklować szynki do wędzenia? (NOWY TEMAT) Autor: szeri11 godzina: 12:47 Witam kolegów. Mam pytanko t\j jak w temacie, mam szyneczki z dzikuna i chciałbym je uwędzić,a że będę robił to pierwszy raz....:-) to sami wiecie:-)...Prosiłbym o jakiś sprawdzony przepis tzn.w czym peklować,jak dlugo,i ile wędzić:-) Z góry dziękuje! Pozdrawiam Darz Bór Autor: kominek godzina: 18:13 Zrobiłem w/g przepisu Rusaka z ŁP 11. Wyszły świetne. Pozdrawiam Autor: lupus77 godzina: 19:56 Pekluj na "sucho" i wędzenie. na każdy kg szynki 17 dag soli ( w tym mala domieszka pektosoli) przyprawy jakie lubisz i czosnek( chyba ze nie przepadasz). Dobrze natrzeć i do gara( przydusić kamieniem), co kilka dni przewrócić , nie usuwaj czasem "soku" który się pojawi. Pekluje około 4tyg w zależności od wielkości szynek, jeden dzień odmoczenia i wędzenie , wędzę zimnym dymem 3, 4 dni w dymie olchowym. smacznego i wytrwałości |