Niedziela
28.05.2017
nr 148 (4319 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Majowy miodek.

Autor: atsap bez czerwonej kartki  godzina: 11:44
Autor: Leonsjo  "Wuju onufry. A byłbyś tak dobry i napisał jak pokrótce te wino z kwiatów akacji robisz?" wuj Onufry wciąż zablokowany, ale przekazał mi swój najprostszy przepis, by "akacje" nie przekwitły do wujowgo odblokowania: Zbieramy kwiaty "akacji" - same kwiatki, bez listków, badylków. Po zebraniu wykładamy na wielki blat, by żyjątka sobie z kwiatków poszły, trochę w tym żyjątkom pomagamy. Upychamy kwiaty do 3 litrowego słoja i zalewamy wodą. Można odczekać do 2 dni. Wlewamy do wielkiego gara 3-4 litry wody, dodajemy 2-3 kg cukru i ogrzewamy na wolnym ogniu aż się cukier rozpuści. Potem do tego gara dolewamy wodę z kwiatami, dodajemy 2-3 cytryny pokrojone w plastry (wcześniej skórkę cytryn szorujemy). Gotujemy ok. 1 godzinę na bardzo wolnym ogniu, stale mieszając. Gdy wystygnie dodajemy paczkę drożdży winiarskich i przelewamy wszystko (razem z kwiatami) do balonów. A dalej jak z każdym winem.