Wtorek
23.01.2018
nr 023 (4559 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Smak mięsa.

Autor: marcino  godzina: 01:06
WildHunt Oczywiście wiem o czym piszesz - też mi się to czasami zdarza - zwłaszcza stek - super delikatny np z sarny lub rzadziej z daniela po usmażeniu smakuje jak wątróbka. Nawet kiedyś goście myśleli, że to wątróbka właśnie. Co ciekawe pomimo, że tak samo przyrządzam to efekt wątróbki występuje tylko czasami. Przyczyny dopatrywałem się w temperaturze smażenia ale najbardziej logicznym wydaje się wytłumaczenie, że spowodowane jest to krwistością mięsa. Bo przecież i w wątróbce ten charakterystyczny smak pochodzi od krwi.

Autor: WildHunt  godzina: 16:08
Mięso jest pieczone w szklanym naczyniu żaroodpornym, także kwestia przechodzenia smakiem odpada. Też powoli dochodzę do wniosku, że to kwestia tego czy sztuka zdążyła się wyfarbować i na ile krwiste jest mięso. Przy dziku jeszcze czegoś takiego nie miałem, jedynie przy płowej, ale nie pamiętam czy któryś z dzików był strzelony nie na komorę.