Piątek
09.03.2007
nr 068 (0586 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Wielkanocna top lista

Autor: Bartek79  godzina: 13:54
skora zaciekawiła Was pozycja numer 6 nie pozostaje mi nic innego jak podzielić się przepisem: a więć boczek w miare możliwości chudy(jak ktoś ma dostęp do takiego rarytasu-najlepiej dziczy) popieprzyć, posolić,natrzeć jałowcem i odstawić do lodówki na jakieś 12 godzin(im dłużej tym lepiej).W tym czasie namoczyć suszone prawdziwki i ugotować w małej ilości wody, następnie wyciągamy je i siekamy, zostawiająć płyn. Kolejny krok to siekamy drobno cebule i podsmażamy na maśle i dodajemy do tego pokrojone i wygotwane prawdziwki, i zalewamy odrobiną białego wytrawnego wina i wywaru spod grzybów. Czekamy aż wino odparuje, solimy dodajemy pieprz(świeżo zmielony) i inne przyprawy według uznania. Natępnie boczek smarujemy wewnątrz jajkiem roztrzepanym:):) i wykładamy farsz jak na klasyczną roladę. Zwijamy boczek i obwiązujemy go nitką i pieczemy w zależności od wielkości od 1 do 1,5 godziny. Podawać najlepiej z chrzanem, piklami,ćwikła oraz z zimnymi sosami.

Autor: marcin/gonzo  godzina: 14:29
Bartek79 niestety w tym roku mimo obfitości lasów w grzyby nie udało mi się zebrać borowików:( Ale mam innych poddostatkiem i w różnych formach:D Chyba jak zastąpie prawdziwki innymi np podgrzybkami to zbytnio potrawy nie popsuje??Chociaż z drugiej strony borowik to borowik... DB Marcin

Autor: iwona  godzina: 20:19
a czy mogą być mrożone ? Po rozmrożeniu są jak z lasu. DB

Autor: marcin/gonzo  godzina: 20:58
Iwonko ja używam mrożonych całych do różnych celów i jakoś konsumujący potraw nie widzą róznicy. Dużo grzybów przechowóję w formie mrożonej ale wcześniej patelnia z cebulką je czekaja, później na maszykę i po przemieleniu w woreczki, świetna sprawa na omlety, pieroszki itp... Marcin

Autor: Bartek79  godzina: 21:23
Ad Gonzo !!! Niezły patent, a ile tu rzezcy można się na forum dowiedzieć. Właśnie takimi grzybkami można boczek nafaszerować ale nie tylko. Mam ochote spróbować rolade ze schabu na taki sposób zrobić, ale w święta nie będe eksperymentował