Środa
26.09.2007
nr 269 (0787 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Kanie

Autor: pharmacist  godzina: 08:57
Mnie to się wydaje, że kanie są za delikatne i kruche na takie eksperymenty. Niektórzy przygotowują kanie a'la kotlet schabowy w panierce z jajka i mąki. Ja roztrzepuję jajko razem z mąką, solą i pieprzem. Smażę je na gorącym oleju i zjadam od razu. Jedyny menkament to fakt, że jakoś tak one po usmażeniu szybko kapcanieją i nie są chrupkie, więc o przechowywaniu ich w lodówce nie mam mowy. Jak ktoś ma piec - taki kuchenny z blachą, może upiec sobie kanie na blasze. pharmacist (pisany z małej)

Autor: Alej.....  godzina: 09:36
Pewien nemrod, co mieszkał po Miletem, kanię w panierce wysłał priorytetem. Choc podróż jej zbrzydła, całkiem opadły skrzydła, smak i tak górował nad kotletem ...

Autor: sizar  godzina: 11:11
Onli poniewierane. Nie wyobrażam sobie takiej ilości kań cobych nie dał rady ich zjeść.

Autor: Marceli  godzina: 13:23
Koledzy z koła podpowiedzieli mi,ze kanie suszą i kruszą na b.drobne kawałki.Jest to ponoć rewelacyjny dodatek do sosów,ale przyznaje,że sam tego jeszcze nie próbowałem. DB

Autor: ala  godzina: 13:33
Ja w zeszłym roku spróbowałam kilka surowych zamrozić. Po rozmrożeniu zrobiły się trochę "mokre kapcie" ale po osuszeniu na papierowym ręczniku na schabowe się nadawały. Mroziłam duże, płaskie, grube i mięsiste i każdy osobno w woreczku foliowym. Teraz spróbuję zamrozić starsze i lekko podsuszone, może lepiej się będą nadawały, bo wtedy można je zawsze namoczyć w mleku do jędrności. Zobaczymy co wyjdzie. DB Ala

Autor: Anna K  godzina: 14:12
Zdecydowanie najlepsze są świeże...w panierce z jajeczka ,mąki i bułki tartej......mniam mniam mniam