Środa
26.09.2007nr 269 (0787 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Kanie Autor: pharmacist godzina: 08:57 Mnie to się wydaje, że kanie są za delikatne i kruche na takie eksperymenty. Niektórzy przygotowują kanie a'la kotlet schabowy w panierce z jajka i mąki. Ja roztrzepuję jajko razem z mąką, solą i pieprzem. Smażę je na gorącym oleju i zjadam od razu. Jedyny menkament to fakt, że jakoś tak one po usmażeniu szybko kapcanieją i nie są chrupkie, więc o przechowywaniu ich w lodówce nie mam mowy. Jak ktoś ma piec - taki kuchenny z blachą, może upiec sobie kanie na blasze. pharmacist (pisany z małej) Autor: Alej..... godzina: 09:36 Pewien nemrod, co mieszkał po Miletem, kanię w panierce wysłał priorytetem. Choc podróż jej zbrzydła, całkiem opadły skrzydła, smak i tak górował nad kotletem ... Autor: sizar godzina: 11:11 Onli poniewierane. Nie wyobrażam sobie takiej ilości kań cobych nie dał rady ich zjeść. Autor: Marceli godzina: 13:23 Koledzy z koła podpowiedzieli mi,ze kanie suszą i kruszą na b.drobne kawałki.Jest to ponoć rewelacyjny dodatek do sosów,ale przyznaje,że sam tego jeszcze nie próbowałem. DB Autor: ala godzina: 13:33 Ja w zeszłym roku spróbowałam kilka surowych zamrozić. Po rozmrożeniu zrobiły się trochę "mokre kapcie" ale po osuszeniu na papierowym ręczniku na schabowe się nadawały. Mroziłam duże, płaskie, grube i mięsiste i każdy osobno w woreczku foliowym. Teraz spróbuję zamrozić starsze i lekko podsuszone, może lepiej się będą nadawały, bo wtedy można je zawsze namoczyć w mleku do jędrności. Zobaczymy co wyjdzie. DB Ala Autor: Anna K godzina: 14:12 Zdecydowanie najlepsze są świeże...w panierce z jajeczka ,mąki i bułki tartej......mniam mniam mniam |