|
|
Piątek
19.07.2013nr 200 (2910 ) ISSN 1734-6827 Wiedza i edukacja Temat: Zmiany w ustawach Autor: polnitek godzina: 14:33 albo bardziej obrazowo :) Jeżeli strażnik łowiecki w kole,ma do dyspozycji siłę fizyczną :D :D lub miotacz gazu obezwładniającego to przykładowo użycie owego miotacza w stosunku do osoby nie poddającej się czynnościom do których uprawniony jest strażnik łowiecki (w kole) to UŻYCIE , a wykorzasteniem byłoby użycie niezgodne z przeznaczeniem :D Czyli na przykład rzucenie takim miotaczem w kłusola , to byłoby WYKORZYSTANIE :D Autor: URO godzina: 15:06 Niczym się nie różni. Ich użycie jest ich wykorzystaniem. Po co się mają chłopaki stresować? Wszystkich wyposażyłbym w TASERy i po ptokach. TASER ma w ofercie także strzelby i amunicję bezprzewodową. Każdy kłuser powinien tym oberwać w lesie po dooopie. Napewno więcej by nie lazł:) DB Autor: polnitek godzina: 16:17 Art. 40. 1. 48) Strażnicy, o których mowa w art. 36 ust. 3 pkt 2: 1) wykonując zadania, współdziałają z Państwową Strażą Łowiecką i w przypadkach, o których mowa w art. 11 pkt 1-3, 8 i 10-14 ustawy z dnia 24 maja 2013 r. o środkach przymusu bezpośredniego i broni palnej, mogą użyć środków przymusu bezpośredniego, o których mowa w art. 12 ust. 1 pkt 1 i pkt 12 lit. a tej ustawy, lub wykorzystać te środki. Przy wykonywaniu czynności służbowych stosuje się przepisy art. 39 ust. 2 pkt 1, 5, 6, 9 i 11 oraz ust. 5 i 11; mam zatem pytanie czy strażnik łowiecki ( w kole ) ma prawo do użycia przedmiotów przeznaczonych do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej o których mowa w przytoczonym artykule( artykuł ma brzmienie już po nowelizacji ustawy o środkach przymusu bezpośredniego i broni palnej z dnia 24 maja 2013 r. ??? |