SZYNKA, KARKÓWKA LUB SCHAB Z DZIKA

 

SKŁADNIKI:

Szynka, karkówka lub schab
Sól
Pieprz
Majeranek
Czosnek świeży lub granulowany

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Szynkę w całości (może być z warchlaka lub przelatka), karkówkę (najsmaczniejsza) lub schab dokładnie obłonować, umyć i osuszyć. Mięso nacieramy czosnkiem, solimy, pieprzymy a na końcu obsypujemy majerankiem (grubo, tak żeby całe mięso było nim pokryte). Następnie zawijamy całość w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na 4-5 dni. Wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem aby uzyskało temperaturę pokojową. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni celsjusza i wkładamy mięso. Pieczemy tyle ile kg. ma nasza porcja. Po upieczeniu zostawiamy w folii do wystudzenia. Następnie kroimy w plastry i podajemy jako wędlinę z chrzanem lub musztardą.

UWAGA: W trakcie pieczenia kilkakrotnie podlewamy na blachę wodę.

 

SMACZNEGO