Bronisław Kowalczuk
Andrzej Ostrokólski
Nowoczesna organizacja gospodarki łowieckiej

Polski Związek Łowiecki realizuje statutowe cele głównie przez działanie
podstawowych jednostek organizacyjnych, którymi są koła łowieckie
skupiające po około 40-80 myśliwych. Jednym z zakresów działalności
statutowej jest ochrona środowiska, która realizowana jest równocześnie z
prawidłową gospodarką łowiecką. Na obszarze okręgu koszalińskiego
funkcjonuje kilkadziesiąt kół łowieckich; jednym z nich jest koło o nazwie
"Oręż", które podjęło nowatorskie działanie w zakresie ochrony środowiska,
poprawy warunków bytowania zwierzyny i minimalizacji strat w uprawach
leśnych i rolniczych.
Gospodarka łowiecka prowadzona jest na powierzchni wynoszącej około 12 000
ha, obszar ten leży pomiędzy kompleksami lasów mieszanych, a jego wymiary
wynoszą około 18×16 km. Kompleksy leśne łączy ze sobą dolina rzeki Radew,
której dopływy, bagniste otoczenie i przylegające lasy stanowią naturalną
ostoję zwierzyny. Ten pas terenu szeroki zaledwie na 4-6 km jest
specyficznym "korytarzem" skrytego i bezpiecznego przemieszczania się
różnych gatunków wolno żyjących zwierząt. Rysunek l
przedstawia
rozmieszczenie roślinności i systemu wód powierzchniowych.
Na północ i południe od tego "korytarza" położone są pola uprawne, które
zwierzyna traktuje jako miejsce żerowania, gdyż stanowią one obok upraw i
nasadzeń lasów szczególnie atrakcyjne pod względem jakościowym i smakowym
źródło pożywienia. Największe zniszczenia w uprawach rolniczych występują
na plantacjach ziemniaków, kukurydzy, owsa, bobu, jęczmienia, żyta oraz
buraków cukrowych i pastewnych. Na zniszczenia narażone są również inne
uprawy, a nawet małe przyzagrodowe ogrody rolników. Równie wielkie
zniszczenia mogą powstawać na leśnych obszarach, gdzie przeprowadzone
zostały nasadzenia oraz w kilku-, kilkunastoletnich młodnikach. Najwięcej
szkód powodują jelenie i dziki oraz sarny, dlatego odpowiednie akty prawne
zobowiązują koła łowieckie do wykładania właściwie wybranej karmy
w paśnikach na terenach leśnych. Koło łowieckie "Oręż" zobowiązane jest co
roku przygotować i wyłożyć dla zwierzyny blisko 120 ton karmy, na którą
składają się pasze objętościowe, treściwe i soczyste (słoma, siano, tzw.
liściarka, ziarno zbóż i kukurydzy, snopki nie młóconego owsa, ziemniaki,
buraki, marchew, kapusta). Pomimo dożywiania zwierzyny w lasach nadal
odczuwa ona potrzebę żerowania na uprawach, powodując znaczne straty w
rolnictwie. Na tych terenach w wyniku uszkodzeń upraw rolnych występuje od
160 do 600 ha łącznych powierzchni całkowitych zniszczeń. Odszkodowania
wypłacane rolnikom stanowią wielkie obciążenie gospodarki łowieckiej.
Organizacja działalności statutowej wymaga dokonania podziału
terenu dzierżawionego przez koło łowieckie na łowiska, których granice i
numerację przedstawiono na rysunku 2. Pięć łowisk (nr I-V) otacza obszar
oznaczony symbolem "R", którym określa się tzw. "Rezerwat". Jest on
traktowany jako ostoja zwierzyny, występują tu dogodne warunki do
schronienia się przed ludźmi, penetrującymi okoliczne lasy w poszukiwaniu
runa leśnego. Dlatego myśliwi na tym obszarze wykonują jedynie odstrzały
sanitarne i selekcyjne, prowadząc intensywne, całoroczne dokarmianie.
Łowiska (I-V) wyznaczone są w taki sposób, aby obejmowały
pola uprawne, niewielkie zalesienia śródpolne i częściowo obrzeża
kompleksów leśnych. Zasadniczo polowania odbywają się na terenach
otwartych i zagrożonych zniszczeniem upraw rolnych, głównie prowadzi się
polowania indywidualne. Myśliwi samotnie polujący cicho przemieszczają się
w terenie, a odstrzału dokonują po odpowiednio długiej obserwacji licznej
grupy zwierząt, wybierając najsłabszą sztukę. Polowania zbiorowe z głośnym
pędzeniem realizowane są zaledwie 1-3 razy w roku i to na tak wybranym
obszarze, aby zasadnicza grupa zwierzyny nie została zaniepokojona.
Całokształtem działalności koła łowieckiego kieruje czteroosobowy Zarząd.
Wszyscy myśliwi są podzieleni na grupy i przydzieleni do jednego z pięciu
łowisk, w którym gospodarzem jest jeden z pięciu myśliwych, mieszkający na
terenie obwodu łowieckiego. Wykonywanie polowań i stan zwierzyny
kontrolują starannie przygotowani strażnicy łowieccy. Wszystkie prace
związane z gospodarką łowiecką i ochroną środowiska wykonują nieodpłatnie
myśliwi, których wspierają wyszkolone brygady robotników. W okresie
wegetacji roślin uprawnych do ich ochrony, a także do ochrony nasadzeń
leśnych, zaangażowanych jest w sposób ciągły (24 godziny na dobę) ponad 30
pracowników. Rysunek 3 przedstawia wędrówki zwierzyny na atrakcyjne
żerowiska - uprawy rolnicze i leśne.
Przepłaszana z upraw rolnych zwierzyna musi zdobywać pokarm i dlatego od
wielu lat uprawiane są tzw. poletka żerowe o powierzchni około 0,5-1 ha
każde, rozmieszczane na skraju lasów. Liczba tych poletek jest zmienna;
łączna powierzchnia około 20-25 ha. Wykładana także jest karma w typowych
paśnikach rozmieszczonych w głębi lasów.
Niestety, nie było i nie jest to wystarczające, aby właściwie chronić
rolnicze uprawy i las przed zniszczeniem. Tym bardziej że na uprawy rolne
przychodzi żerować zwierzyna mająca stałe ostoje w dużych kompleksach
leśnych.
Po wieloaspektowej ekspertyzie podjęto decyzję wydzierżawienia majątku
rolnego o powierzchni blisko 500 ha. Od dwóch lat uprawiana jest w
Gospodarstwie Rolno-Łowieckim ziemia orna z przeznaczeniem plonów na karmę
dla zwierzyny. Zwierzyna nie jest płoszona na tym terytorium i obecnie
można obserwować chmary jeleni liczące nawet po 50-80 sztuk i watahy
dzików po 20-30 sztuk. Okazuje się, że mimo intensywnego żerowania
zwierzyny na tych uprawach, zebrano w tym roku ziarna różnych zbóż łącznie
23 000 kg, owsa w snopkach 58 000 kg, zgromadzono 5 000 kg siana na zimowe
dokarmianie zwierzyny płowej. Na okres nadchodzącej zimy przygotowano i
obsiano 46 ha rzepakiem oraz na łącznej powierzchni 70 ha zasiano oziminy.
Rozpowszechniana jest uprawa topinamburu, chętnie zjadana przez zwierzynę
łowną. Uzyskana po kosztach własnych produkcji karma jest wykładana w
specjalnie wybieranych miejscach. Gospodarze łowisk dozorują pobieranie
karmy przez zwierzynę z paśników i żerowisk na obrzeżach lasów.
Zastosowano sprawdzony system monitoringu, w którym
uczestniczą: gospodarze łowisk, leśnicy, myśliwi, pracownicy GRŁ, rolnicy
posiadający uprawy w pobliżu lasów oraz ochotnicze patrole młodzieżowe ze
szkół podstawowych. W przypadku występowania pierwszych śladów żerowania
zwierzyny na uprawach, natychmiast wykładana jest atrakcyjna smakowo karma
na drogach przemieszczania się zwierzyny. Rysunek 4 i
rysunek 5 obrazują
całokształt systemu dokarmiania zwierzyny na terenach łowieckich Koła
Łowieckiego "Oręż". Myśliwi prowadzący całodobową obserwację ze specjalnie
wybudowanych wież (ambon) potwierdzają skuteczność tych działań.
Przedstawione na
rysunku 6 wielkości szkód łowieckich i ilości karmy
obrazują zależność wyników ochrony środowiska od dokarmiania zwierzyny.
Podkreślić przy tym trzeba, że stan populacji saren, jeleni
i dzików, dzięki planowym odstrzałom, utrzymuje się na stałym poziomie z
prawidłowymi odchyleniami, które nie przekraczają 10-15% wielkości stada.
Ochrona środowiska naturalnego wymaga ciągłego wysiłku
i zmiany miejsca w ciągu roku. W okresie zimy dokarmianie jest
intensywniejsze na kierunkach prowadzących do młodych partii lasu i pól
obsianych oziminami. Wiosną zwiększyć trzeba ochronę upraw rolnych, gdyż
oprócz ozimin zboża jare oraz od maja do czerwca kukurydza stają się
miejscem żerowania. W ciągu lata, gdy różne uprawy rolne dojrzewają, a w
lesie penetracja grzybiarzy przepłasza zwierzynę, znajduje ona schronienie
na polach i w niewielkich śródpolnych zadrzewieniach. Na przełomie lata
i jesieni największe zniszczenia mogą wystąpić na uprawach roślin
okopowych. Najtrudniejszym okresem do ochrony zwierzyny jest przełom
września i października - czas godowy jeleni. Grzybiarze wywołują niepokój
w lesie, pola są odkryte (ścierniska). W tej sytuacji jedyną ostoją dla
zwierzyny stają się tereny podmokłe. Dlatego tak wiele czasu, wysiłku
organizacyjnego i kosztów ponosi się, aby zwierzyna w pobliżu rzeki
znajdowała wyłożoną karmę i nie musiała wędrować na świeże zasiewy ozimin.
Niestety, występuje na tych terenach zjawisko kłusownictwa.
Dla pewnej grupy miejscowej ludności najwygodniej jest uprawiać ten
proceder w listopadzie i grudniu, kiedy jeszcze nie ma ciągłej pokrywy
śnieżnej oraz w marcu i kwietniu, kiedy śniegi zanikają, a noce są jeszcze
długie. Zazwyczaj w tych okresach znajduje się najwięcej wnyków i innych
pułapek. Co roku jesienią i wiosną organizowane są liczne (200-300)
patrole dziennonocne, gdyż obecność myśliwych często powstrzymuje
kłusowników przed wędrówkami do lasu.
Na terenie "Rezerwatu" nie prowadzi się polowań na ptactwo.
Najważniejsze jest dla nas stworzenie naturalnych, spokojnych warunków
bytowania zwierzyny. Dzięki temu obserwuje się w lesie gniazdowanie
następujących ptaków chronionych: kruk (Corvus corax), turkawka (Streptopelia
turtur), gołębiarz (Accipiter gentilis gallina-rum), kania rdzawa (Milvus
mi-Ivus), myszołów (Buteo buteo).
By zagospodarować łowiska leśne i chronić drzewostany przed
szkodami od zwierzyny płowej, w kalendarzu działań koła łowieckiego stale
realizuje się następujące zadania:
- Odgławianie istniejących zarośli wierzb krzaczastych,
- Uproduktowienie łąk śródleśnych poprzez wykoszenie raz do roku,
- Zakładanie poletek topinamburu,
- Zakładanie upraw rolniczych przeznaczonych do spokojnego żerowania w
okresie całego roku,
- Produkcja i wykładanie liściarki - roślin smakowo atrakcyjnych dla
zwierzyny,
- Dezynfekcja paśników i miejsc dokarmiania zwierzyny,
- Produkcja i zawieszanie budek lęgowych dla ptaków, które żywią się
owadami niszczącymi las i uprawy rolnicze.
Wynikiem kompleksowych działań jest poprawa kondycji
zwierzyny, coraz mniej występuje sztuk cherlawych, a samce jelenia i sarny
"nakładają" silniejsze poroża. Występuje wyraźny, bezpośredni związek
stanu środowiska naturalnego, warunków bytowania zwierzyny z jakością
całej populacji wszystkich zwierząt łownych zasiedlających nasze łowiska.
POWRÓT