strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: SARNINA ZAPIEKANA Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI
Składniki:
Składniki: 60 dag ugotowanej kaszy gryczanej na sypko
20 dag pieczarek
25-30 dag upieczonego lub uduszonego mięsa z sarny lub jelenia
15 dag suszonych śliwek
10 dag cebuli
10 dag masła lub margaryny
S dag tartego sera żółtego
sól
pieprz
zielona pietruszka
tłuszcz i bufka tarta do wysmarowania i wysypania naczynia.
Sposób przygotowania:
Śliwki umyć, namoczyć w przegotowanej chłodnej wodzie, osączyć z wody, usunąć pestki, pokrajać w paseczki. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć z wody, pokrajać w cząstki i podsmażyć na tłuszczu z obraną i drobno pokrajaną cebulą. Mięso pokrajać w drobną kostkę, wymieszać z pieczarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokrajane śliwki wymieszać z kaszą. Żaroodporne naczynie lub rondel posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, po-łożyć połowę kaszy że śliwkami, na niej mięso z pieczarkami i przykryć pozostałą kaszą, powierzchnię wygładzić, posypać tartym żółtym serem. Naczynie z potrawą wstawić do nagrzanego piekarnika na 2(--25 minut. Potrawę podawać posypaną zieloną usiekaną pietruszką z dodatkiem sezonowej surówki.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton