strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Dzika kaczka z jabłkami
Składniki:
1 kaczka
15 dog słoniny
10 dog tłuszczu do pieczenia
około 1 kg kwaśnych jabłek
sól
pieprz
majeranek (można dodać 1-2 ząbki czosnku
kawałek suchej skórki pomarańczowej). Zalewa octowa: 400 ml wody
100 ml octu
10 dog cebuli
1-2 listki laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, wybrać po 1 małym jabłku na porcję i odłożyć, a pozostałe obrać, pokrajać na ćwiartki lub cząstki, usunąć gniazda nasienne, włożyć do wnętrza tuszki. Brzegi otworu tuszki zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Kaczkę obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką bawełnianą lub lnianą i włożyć do brytfanny, dodać wysuszoną skórkę pomarańczową, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia kaczkę skrapiać' na początku wodą, później wytworzonym sosem. Podczas pieczenia kaczkę parę razy obrócić, wówczas aromat i smak jabłek równomiernie przeniknie do mięsa. Pod koniec pieczenia obok kaczki położyć pozostałe cale jabłka (można obrać ze skórki), posypać majerankiem. Z kaczki zdjąć słoninę i dalej piec do zrumienienia kaczki (uważać, aby jabłka zbyt mocno nie popękały w czasie pieczenia). Można też kaczkę wyjąć, jabłka obrać, wydrążyć środki nasienne, pokrajać w plastry, oprószyć lekko majerankiem (cukrem), smażyć na tłuszczu z kaczki (krążki jabłek powinny zachować swój kształt). Porcje kaczki podawać obłożone jabłkami wyjętymi ze środka. Plastry lub całe jabłka po-łożyć obok porcji mięsa. Jako dodatki podać ziemniaki, surówkę z białej kapusty, buraczki zasmażane, czerwoną kapustę.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton