| Potrawa: Kotlety z sarny a la Henryk IV | |
| Składniki: 50 dag udźca bez kości lub combra 2 dag mąki tłuszcz 15 dag pieczarek 15 dag wątróbki z drobiu 2 łyżki koniaku I/3 szklanki śmietanki kremowej szklanka wywaru z drobiu łyżeczka koncentratu pomidorowego białko I dag żelatyny cytryna pomidor i natka pietruszki do dekoracji; sól pieprz i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać na porcje (po dwa kawałki), lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować Flety ręką i nożem nadając im kształt wydłużonego liści Następnie posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmaży Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć razem z wątróbką, wystudzić, zemleć, połączyć z koniakiem i ubitą śmietanką, doprawić i obłożyć filet Filety ułożyć na półmisku i udekorować Wywar wymieszać z koncentratem pomidorowym i białkiem, zakwasić sokiem z cytryny, zagotować i gotować kilka minut ciągle mieszają Pod koniec gotowania włożyć namoczoną żelatyn Potem przecedzić przez lnianą ściereczkę i pozostawić do stężeni Tężejącą galaretą zalać przygotowane filety i zastudzić | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|