strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Filety z sarny „zamkowe"
Składniki:
50 dag udźca bez kości lub combra
2 dag mąki
tłuszcz
I/2 szklanki śmietanki
5 dag orzechów włoskich bez lupie: sól
pieprz
miód naturalny i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Filety przygotować wg przepisu Filety z sarny a la Henryk 1V ST l04), posypać przyprawami i oprószyć m ą, usmażyć, wlać śmietankę, dodać sparzone, obrane ze skórki i posieka e orzechy, chwilę poddusić a następnie doprawić, Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton