| Potrawa: Szaszłyk z sarny I | |
| Składniki: 50 dag udźca bez kości marynata do mięsa 15 dag boczku wędzonego I5 dag cebuli 8 oliwek nadziewanych 2 dag mąki tłuszcz 1/5 szklanki koniaku; sól pieprz i czosnek do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, pokrajać w matą kostkę i rozklepać tłuczkiem zwilżonym Word Boczek pokrajać w cienkie plastry wielkości przygotowanego mięs Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plasterki, nadziewać na szpadki z mięsem, boczkiem i oliwkami, posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmażyć z obu stron, wlać koniak i chwilę poddusi Podawać na postumencie z ryżu i z mizerii | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|