strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Szaszłyk z sarny I
Składniki:
50 dag udźca bez kości
marynata do mięsa
15 dag boczku wędzonego
I5 dag cebuli
8 oliwek nadziewanych
2 dag mąki
tłuszcz
1/5 szklanki koniaku; sól
pieprz i czosnek do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, pokrajać w matą kostkę i rozklepać tłuczkiem zwilżonym Word Boczek pokrajać w cienkie plastry wielkości przygotowanego mięs Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plasterki, nadziewać na szpadki z mięsem, boczkiem i oliwkami, posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmażyć z obu stron, wlać koniak i chwilę poddusi Podawać na postumencie z ryżu i z mizerii
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton