| Potrawa: Szaszłyk z sarny II | |
| Składniki: 50 dag udźca bez kości 1/2 szklanki białego wytrawnego wina po I/4 szklanki soku cytrynowego i pomarańczowego 15 dag szynki wędzonej 15 dag cebuli 2 dag mąki tłuszcz 4 dag rodzynków; sól i pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać winem i sokami, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, pokrajać w małą kostkę i rozklepać tłuczkiem zwilżonym woda Szynkę pokraja w plastry wielkości przygotowanego mięs Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plastry, nadziewać na szpadki na przemian z mięsem i szynką, posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmażyć, zalać marynatą z wina i soków, dodać opłukane rodzynki, chwilę poddusić, doprawi Podawać' na postumencie z ryżu i z pomidorami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|