strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zrazy z sarny firmowe
Składniki:
50 dag udźca bez kości lub combra
marynata do mięsa
2 dag mąki
tłuszcz
20 dag pieczarek
5 dag zmielonej papryki konserwowej
o I/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina; sól
pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Następnie rzęso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać w plastry grubości 1 cm (po dwa na porcję) i rozklepać tłuczkiem zwilżonym woda Zrazy formować ręką i nożem nadając im kształt owalna. Potem posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmaży Pieczarki oczyścić, opłukać, po-krajać w paseczki, usmażyć, połączyć z papryką i winem, obłożyć zrazy, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ryżem, zasmażanym szpinakiem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton