strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: Zrazy z sarny z pieczarkami
Składniki:
50 dag udźca bez kości lub combra
marynata do mięsa
8 dag słoniny
2 dag mąki
tłuszcz
40 dag pieczarek
I/2 szklanki śmietany
2 jajka; sól
pieprz i przyprawa do zup do smak
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na porcje (po dwa plasterki zrazy rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem nadając im kształt owalna. Potem naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmaży Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć ze śmietaną i jajkami oraz przyprawami, zalać zrazy i zapiec Podawać z ryżem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton