strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zrazy mielone z sarny
Składniki:
30 dag łopatki bez kości
10 dag boczku surowego
5 dag bułki
8 dag cebuli
jajko
bułka tarta
tłuszcz; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zemleć razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką oraz obraną i opłukaną cebul Potem wymieszać z jajkiem, doprawić, formować okrągłe zrazy, obtaczać w bułce tartej, lekko spłaszczyć, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić z obu stron, następnie dosmażyć na małym ogni Podawać z ziemniakami, zasmażaną kapustą kwaszoną i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton