strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gulasz z serc sarny
Składniki:
50 dag serc
10 dag cebuli
tłuszcz
1 dag mąki
4 dag koncentratu pomidorowe-go; sól
pieprz
majeranek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Serca umyć, przekrajać na pół, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, przepłukać, zalać ponownie wodą i ugotować na półtwarda Następnie serca wyjąć z naczynia, pokrajać w kostek Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, włożyć serca, skropić wywarem z serc i dusić do miękkości Pod koniec duszenia dodać mąkę wymieszaną z małą ilością wody oraz koncentrat pomidorowy i doprawi Podawać z kluskami lub ryżem lub kaszą i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton