strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Rosół z bażanta
Składniki:
1
7 l wody
bażant
pęczek włoszczyzny z kapustą wioską
10 dag piec relc
natka pietruszki; sól
pieprz i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną woda i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec gotowania włożyć oczyszczoną i umytą włoszczyznę, Miękkie mięso wyjąć z naczynia i usunąć włoszczyzn Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, włożyć do rosołu, chwilę pogotować i doprawi Przed podaniem wsypać posiekaną natkę Podawać z makaronem lub ziemniakami z woda
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton