strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zupa z bażanta „Lubomirski"
Składniki:
1
5 I wody
bażant
25 dag rdzenia z pietruszki
4 dag masła (najlepiej rakowego
patrz str. I6)
2 żółtka
I/2 szklanki śmietanki
natka pietruszki; sól
pieprz i przyprawy do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Pietruszkę zetrzeć na tarce, podsmażyć na maśle i dodać do mięsa pod koniec gotowani Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości, pokrajać w kostkę, włożyć do wywaru razem z żółtkami wymieszanymi ze śmietaną i posiekaną natką, podgrzać do tempera-tury o 50°C i doprawić
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton