strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zupa z bażanta „Okołskiego"
Składniki:
I
5 l wody
bażant
po 70 dag marchwi
selera
świeżego groszku i szpinaku
4 dag mada lub margaryny
Il2 szklanki śmietany
2 dag mąki
4 jajka przepiórcze; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogni Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, rozdrobnić, podsmażyć na maśle i włożyć do mięsa pod koniec gotowani Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać w kostek Wywar przecedzić, warzywa przetrzeć, połączyć z wywarem i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, dodać mięso i ugotowane na twardo jajka, doprawić
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton