strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zupa z bażanta „Ordynata Grodeckiego"
Składniki:
1
5 I wody
bażant
po 10 dag marchwi
selera i rdzenia pietruszki
20 dag prawdziwków
4 dag masła (najlepiej rakowego
patrz str. 16)
I/2 szklanki śmietany
2 dag mąki
łyżeczka startej skórki cytrynowej; sól
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Warzywa i grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć i dodać do mięsa pod koniec gotowania Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości, pokrajać w kostkę, włożyć do wywaru razem ze śmietaną wymieszaną z mąką i skórką cytrynową, chwilę pogotować i doprawi
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton