strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Bażant a la Dzieduszycki
Składniki:
bażant
4 dag mąki
tłuszcz
2 szklanki śmietanki
l5 dag pieczarek
łyżeczka tartej skórki cytrynowej 10 dag żółtego sera; sól
pieprz
curry i przyprawa do zup do smaku.
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami i po-zostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie mięso oprószyć mąką, zrumienić, zalać śmietaną i ugotować na małym ogniu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i włożyć do bażanta pod koniec gotowania razem ze skórką cytrynowa Potem wymieszać ze startym serem, chwilę dusić i doprawić Podawać z kluskami francuskimi i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton