strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Bażant „Bractwa Kurkowego"
Składniki:
bażant 5 dag ryżu 1 szkl. Soku pomarańczowego
żółtko
2 łyżki rumu
4 dag miodu
!0 dag słoniny
śmietanka ; sól
pieprz i imbir do smaku.
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i po-zostawić w chłodnym miejscu na godzinę Ryż opłukać, zalać sokiem, posolić i ugotować na parz Potem ryż wystudzić, wymieszać z żółtkiem, rumem i miodem, doprawi Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, następnie wytworzonym sosem Po upieczeniu bażanta wyjąć z naczynia, przekrajać na 4 części, ułożyć na półmisku i połać doprawionym sosem Podawać z frytkami i sałatą zieloną:
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton