strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Bażant „Geogine”
Składniki:
bażant
tłuszcz ll2 szkl. soku pomarańczowego Il4 szkl. Soku pomarańczowego
l/2 szkl. Białego wytrawnego wina
1/4 szkl. Esencji herbacianej zielonej
sól pieprz sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, n natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie pokrajać na porcje, podsmażyć, zalać wymieszanymi sokami, winem i esencją, dusić na małym ogniu pod przykrycie Miękkiego bażanta wyjąć z naczynia, ułożyć na półmisku i polać doprawionym Sosem Podawać z ryżem i sałatą
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton