strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Bażant kominkowy
Składniki:
Bażant
10 dag słoniny
tłuszcz
1 kg świeżych grzybów
20 dag cebuli
1 bułki wrocławskiej
mleko
4 jajka
natka pietruszki
sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę Następnie uformować tuszkę w kieszeni, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać w paseczki razem ze słonin Grzyby oczyścić, opłukać i pokrajać w paseczki Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć, włożyć grzyby i dusić do miękkości Bulkę namoczyć w mleku odcisnąć mleko Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białe Żółtka połączyć z grzybami, bulką i mięsem, ubitą pianą z białek i posiekaną natką; doprawić, przełożyć do kamionkowej formy wysmarowanej tłuszczem i zapiec Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika, najlepiej z czerwonym winem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton