strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Bażant „Kotzebue"
Składniki:
bażant
20 dag surowego boczku
rosół z dziczyzny 50 dag brukselki sól pieprz jałowiec do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części i natrzeć przyprawami. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo dopić, włożyć bażanta, zrumienić, skroić rosołem i dusić do miękkości brukselkę oczyścić, opłukać, zalać wrzątkiem osolony wodą i gotować 10 minut Brukselkę dodać do mięsa poci koniec Głuszenia i doprawi Podawać z ziemniakami z wody
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton