strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Bażant „Leszczyńskiego”
Składniki:
Bażant białe wytrawne wino włoszczyzna bez kapusty
4 żółtka
5 dag orzechów laskowych sól pieprz
miód naturalny i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, uformować tuszkę w kieszeń, zalać winem, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykrycie W połowie gotowania włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę Miękkie mięso pokrajać na małe porcje jak w poprzednim przepisie i ułożyć na półmisku żaroodporny Wywar przecedzić (szklanka), wymieszać z żółtkami oraz startymi orzechami, ubić na parze, doprawić, polać przygotowane mięso i zapiec Podawać z kluskami i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton