strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Bażant po amerykańsku II
Składniki:
bażant
10 dag cebuli
podroby z bażanta (serce
wątróbka
żołądek)
tłuszcz
10 dag sera żółtego
4 dag keczupu
IO dag słoniny
szklanka białego wytrawnego wina; sól
i pieprz do s maku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Cebulę obrać, opluskać, drobno pokrajać razem z umytymi podrobami, podsmażyć, wymieszać ze startym serem i keczupem, doprawi Następnie napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu bażanta pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem i podgrzać w piekarnik Podawać z frytkami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton