strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Bażant po angielsku I
Składniki:
bażant
10 dag słoniny
tłuszcz
szkl białego wytrawnego wina
3 dag musztardy
5 dag konfitur porzeczkowych; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Bażant duszony st 144), polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia polać musztardą wymieszaną z konfiturami Po upieczeniu bażanta pokrajać wg przepisu Bażant pieczony st 149), ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem, zagrzać w piekarnik Podawać z frytkami, kalafiorem i kompotem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton