strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Bażant po pralacku II
Składniki:
bażant
4 dag orzechów włoskich bez łupin
15 dag cielęciny bez kości
5 dag keczupu
2 żulika
IO dag słoniny
tl tłuszcz
3/4 szkl. białego wytrawnego wina; s sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, połączyć ze zmieloną cielęciną, keczupem i żółtkami i doprawi Napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu bażanta pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać do-prawionym sosem i podgórza Podawać z frytkami, Balatą zieloną lub szparagami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton