strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Bażant po słowiańsku
Składniki:
Bażant
włoszczyzna bez kapusty

I/2szkl. Śmietany
4 żółtka
25 dag twarożku
sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, uformować tuszkę w kieszeń, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogni W połowie gotowania włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyzn Miękkiego bażanta pokrajać na porcje wg przepisu Bażant pieczony (st 149), następnie ułożyć na półmisku żaroodpornym ' Śmietankę połączyć z żółtkami, ubić na parze, lekko przestudzić, wymieszać z przetartym przez sito twarożkiem, doprawić, nałożyć na przygotowane mięso i zapiec Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton