strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Bażant w potrawce
Składniki:
bażant
35 dag włoszczyzny bez kapusty
4 dag masła
4 dag mąki
1 /3 szklanki/ wina Madera; sól
cukier
starta skórka cytrynowa i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogni Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać i dodać do bażanta pod koniec gotowani Po ugotowaniu mięso wyjąć z naczynia, a wywar przecedzi Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym rosołem (I 3/4 szklanki) i winem, szybko mieszając trzepaczką, zagotować i doprawi Bażanta ułożyć na postumencie z ryżu, polać sosem i zapiec Podawać z sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton