strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Nadziewane piersi bażanta
Składniki:
2 piersi
wywar z warzyw
20 dag pasztetu z bażanta
2 łyżki ubitej śmietanki kremowej
śliwki z octu
majonez
pomidor
natka pietruszki
galareta; sól
pieprz i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Piersi umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącym wywarem i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Po ugotowaniu wyjąć z naczynia, usunąć kości, wystudzić i doprawi Pasztet powinien, połączyć ze śmietaną, doprawić, nałożyć w miejsce usuniętych kości i ułożyć na półmisek Udekorować śliwkami, majonezem, pomidorami i natką Tężejącą galaretą zalać mięso
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton