strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Medaliony z sarny
Składniki:
1 kg combra
200 g wędzonego boczku
po ćwierć łyżeczki majeranku
mielonego jałowca i skruszonego listka laurowego
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki masła
250 g pieczarek
sól
pieprz
1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Marynowany comber umyć, osuszyć, natrzeć solą, korzeniami i ziołami, posmarować musztardą, wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Wyjąć, pokroić w grube plastry, lekko zbić tłuczkiem, usmażyć na maśle z obu stron. Osobno usmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Drobno pokrojony boczek stopić w rondlu, ułożyć na nim usmażone kotlety, obłożyć pieczarkami, zalać winem i sokiem z cytryny i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. Podawać obficie posypane zieloną pietruszką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton