strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Gęś pieczona I
Składniki:
gęś (młoda)
tłuszcz; sól
pieprz
curry i majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Miękką gęś należy pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami i kapustą
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton