strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gęś pieczona II
Składniki:
gęś (młoda)
pęczek natki pietruszki
łyżeczka startej skórki cytrynowej
tłuszcz; sól
pieprz
gałka muszkatołowa i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Natkę opłukać, połączyć ze skórką cytrynową, napełnić wnętrze tuszki, uformować w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości, usunąć pietruszkę Gęś ułożyć na~ półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton