strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gęś po chłopsku
Składniki:
1/2 gęsi
5 dag mąki
tłuszcz
żur z mąki żytniej
15 dag boczku wędzonego
10 dag cebuli; sól
pieprz sok i czosnek
majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić żurem i dusić do miękkości Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, włożyć obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulę, usmażyć, połączyć z gęsią, chwilę poddusić i doprawi Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą czerwoną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton