strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gęś po dworsku
Składniki:
gęś (młoda)
20 dag cebuli
tłuszcz
5 dag tartego chleba razowego
jajko
natka pietruszki
szałwia
4 dag rodzynków
śmietanka; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć z chlebem, jajkiem, posiekaną natką i szałwią oraz opłukanymi rodzynkami i do-prawi Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem Miękką gęś pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton