strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gęś po gruzirisku
Składniki:
gęś (młoda)
tłuszcz
25 dag cebuli
10 dag orzechów włoskich bez łupinek
I/5 szklanki soku z granatów; sól
pieprz
czosnek
mięta i papryka mielona do smaku -
Sposób przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmaży Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć i dodać do gęsi pod koniec_ pieczenia razem z cebulą i sokiem z granatów, doprawi Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku i polać sosem Podawać z ryżem i bakłażanami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton