strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gęś po jugostowiańsku
Składniki:
gęś (młoda)
10 dag bułki
białe wytrawne wino
2 żółtka
puszka korków anchois
matka pietruszki
tłuszcz; sól
pieprz i gulka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Bułkę namoczyć w winie, zemleć, połączyć z żółtkami, drobno pokrajanymi korkami i posiekaną natką i doprawi Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wy-tworzonym sosem Miękką gęś pokrajać na porcje razem z nadzieniem, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z ryżem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton