strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gęś po kasztelańsku
Składniki:
I/2 gęsi
5 dag mąki
tłuszcz
piwo jasne
5 dag orzechów włoskich bez łupin
po 1 łyżeczce startej skórki cytrynowej i pomarańczowej; sól
pieprz
miód naturalny i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić piwem i dusić do miękkości Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, dodać do gęsi pod koniec pieczenia razem ze skórkami i doprawi Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton