strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Gęś po parysku
Składniki:
gęś (młoda)
tłuszcz
50 dag karczochów
Il2 szklanki białego wytrawnego wina
Il2 szklanki śmietanki
2 dag mąki
4 dag rodzynków; sól
pieprz
curry i przy-prawa francuska do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem, dodać oczyszczone i opłukane karczochy, skropić winem i śmietaną, dusić do miękkości Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości i ułożyć na półmisek Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z przetartym sosem, zagotować i gotować kilka minut z opłukanymi rodzynkami, doprawić, polać przygotowane mięs Podawać z ryżem i mizerią
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton