strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gęś po rzeszowsku
Składniki:
gęś (młoda)
tłuszcz
10 dag chrzanu tartego
żółtko
2 łyżki miodu naturahrego
łyżeczka soku cytrynowego; sól
pieprz i imbir do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Chrzan wymieszać z żółtkiem, miodem i sokiem z cytryny, polać miękką gęś i zapiec Podawać z ziemniakami z wody i kapustą włoską z woda
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton