strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gęś po staroczesku
Składniki:
gęś (młoda)
tłuszcz
piwo jasne
I/2
szkl czerwonego wytrawnego wina
8 dag przecieru z suszonych śliwek; sól
pieprz
sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając piwem i winem, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia dodać przecier i przypraw Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając kości, ułożyć na półmisku i polać przetartym i doprawionym sosem Podawać z ziemniakami i mizerii
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton