strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gęś po strażacku
Składniki:
1/2 gęsi
4 dag mąki
tłuszcz
śmietanka
2 owoce ostrej papryki konserwowej
po/ 2 łyżki musztardy
koncentratu pomidorowego
chrzanu tartego i spirytusu;
sól
pieprz
miód naturalny i tymianek do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić śmietanką i dusić na małym ogniu do miękkości Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć częściowo kości i ułożyć na półmisku Paprykę zemleć, połączyć z sosem, musztardą, koncentratem pomidorowym i chrzanem, doprawić, polać przygotowane mięso, skropić spirytusem i zapali Podawać zaraz z makaronem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton